Borsjtj

(Från Min Örtagård, Annemarta Borgen, 1973.)

Om man använder en grönsaksbuljong blir soppan vegetarisk.

1 halvtvitkålshuvud
4 hgrödbetor
2 hgvitkål
1 hglök
1 klicksmör
½ literbuljong (grönsaksbuljong)
2lagerblad
½ tsktokad stött kummin
nymald svartpeppar
2 mskspad från inlagda rödbetor
2 glasrödvin (gärna kraftigt)
salt (behövs oftast inte,
buljongen innehåller ofta tillräckligt med salt).
sur grädde (gräddfil) eller smetana till serveringen#

Skala och skiva rödbetorna i centimetertjocka skivor och koka dem i osaltat vatten i 10 minuter.
Skär lök och kål fint och bryn det i en gryta tills det är genomskinligt, inte brunt.
Ta upp rödbetorna med hålslev och lägg dem i grytan tillsammans med löken och vitkålen.
Häll på en fin buljong till det täcker grönsakerna och sätt till kryddorna.
Låt soppan koka upp ordentligt.
Späd med lite av rödbetspadet fån koket av rödbetorna.
Tillsätt rödvinet och koka upp soppan igen.
Servera soppan riktigt varm med en klick sur grädde (eller smetana).
Ät soppan med grovt surdegsbröd, gärna med kummin, och efter behag:
Hackad saltgurka, strimlat kött, inlagd lök, ostbitar .......

 

Kommentar

Utan tvekan en av mina favoriter.
Jag strör ofta lite nyklippt färsk persilja på soppan.