Om man använder en grönsaksbuljong blir soppan vegetarisk.
1 halvt
vitkålshuvud
4 hg
rödbetor
2 hg
vitkål
1 hg
lök
1 klick
smör
½ liter
buljong (grönsaksbuljong)
2
lagerblad
½ tsk
tokad stött kummin
nymald svartpeppar
2 msk
spad från inlagda rödbetor
2 glas
rödvin (gärna kraftigt)
salt (behövs oftast inte, buljongen innehåller ofta tillräckligt med salt).
sur grädde (gräddfil) eller smetana till serveringen#
Skala och skiva rödbetorna i centimetertjocka skivor
och koka dem i osaltat vatten i 10 minuter.
Skär lök och kål fint och bryn det i en gryta tills det är genomskinligt, inte brunt.
Ta upp rödbetorna med hålslev och lägg dem i grytan tillsammans med löken och vitkålen.
Häll på en fin buljong till det täcker grönsakerna och sätt till kryddorna.
Låt soppan koka upp ordentligt.
Späd med lite av rödbetspadet fån koket av rödbetorna.
Tillsätt rödvinet och koka upp soppan igen.
Servera soppan riktigt varm med en klick sur grädde (eller smetana).
Ät soppan med grovt surdegsbröd, gärna med kummin, och efter behag:
Hackad saltgurka, strimlat kött, inlagd lök, ostbitar .......