För en god BORSJTJ, är det viktigt att förbereda materiel och grönsaker korrekt
och strikt iaktta god ordning i vilken de ingredienser tillsätts
Mängden socker som ingår är en stor källa till tvist mellan BORSJTJ-älskare.
Vissa gillar det söta och milda, medan andra föredrar det torrt och smakrikt.
Justera mängden socker och citronsaft så att de passar din smak.
BORSJTJ smakar bättre nästa dag.

 

2 ¾ timmar / 40 min förberedelsetid.
Recepter gäller 12 - 14 personer.

BULJONGJag har alltid fuskat och gjort buljongen på en buljongtärnong.
7 hgkorta revben av nötkött
5 hgrevben av gris
2märgben
3 lvatten
1skalad morot
2skalade palsternacker, medelstora
1stjälkseller med blad
salt
bouquet garni 3 kvistar dill
3 kvistar persilja
4 lagerblad
10 pepparkorn
Inbindes i gasväv.

Kokning av buljongen
I en stor soppgryta
tillsätt kött, ben och vatten och koka över hög värme.
Skumma regelbundet.
Lägg de återstående ingredienserna och minska värmen till låg.
Sjud, delvis täckt, tills köttet är kokt, minst 45 minuter.
När buljongen är klar ta bort nötkött, griskött och märgben, och spara allt utom märgbenen.
Sila buljongen genom en fin sil i en stor kruka och kasta alla fasta ämnen.

SOPPA
7 hgrödbetor

Gör följande under tiden som buljongen kokar.
Förvärm ugnen till 200°
Under tiden, tvätta och torka rödbetorna och slå in dem i aluminiumfolie.
Baka betorna till de är mjuka, 1 1/4 timmar.
4medelstora potatisar, skalade och tärnade
1/2 kgfärska skalade tomater
eller tomater på burk, avrunna och hackade
salt
1 storlök, hackad
1 stormorot, skuren i skivor
1 storgrön paprika, utan kärnhus, hackad
1 lfinskuren grönkål
3 msktomatpuré
1 dlfärsk citronsaft (eller efter smak)
2 tsksocker (eller efter smak)
nymald svartpeppar

Garnering
4finhackade vitlöksklyftor
tärnad backon (kan uteslutas)
3 mskhackad färsk persilja
3 mskhackad färsk dill
gräddfil

Låt betorna svalna tills hanterbara, skär av stjälken, skala dem och skiva eller tärna dem.

Koka upp buljongen, tillsätt kål och koka i 15 minuter.
Tillsätt potatis, lök, morötter, paprika och koka i ytterligare 20 minuter.
Tillsätt rödbetor, tomater och tomatpuré.

Krydda med socker, peppar, citronsaft och salt.
Låt sjuda i 15 minuter.
Skär köttet i munstora bitar och skrapa allt kött från benen.
Lägg köttet i soppan.
Låt sjuda i 15 minuter.


Ta bort grytan från värmen och strö med vitlöken, bacon (om så önskas), persilja och dill.
Låt stå minst 15 minuter före servering.
Servera med gräddfil.

 

Näringsfakta
Servering Storlek      500 g
12 portioner
Kalorier               421   
Kalorier från fett     273     64%

Per portion
Totalt fett           30.4 g   46%
Mättat fett           12.5 g   62%
Enkelomättade fett    13.5 g   
Fleromättade fett      1.6 g   
Transfetter            0.0 g   
Cholesterol           77   mg  25%
Natrium              110   mg   4% 
Kalium               749   mg  21%
Totalt Kolhydrater    18.1 g    6%
Fibrer                 3.0 g   12%
Sockerarter            5.6 g   
Protein               19.3 g   38%