För en god BORSJTJ, är det viktigt att förbereda materiel och grönsaker korrekt
och strikt iaktta god ordning i vilken de ingredienser tillsätts
Mängden socker som ingår är en stor källa till tvist mellan BORSJTJ-älskare.
Vissa gillar det söta och milda, medan andra föredrar det torrt och smakrikt.
Justera mängden socker och citronsaft så att de passar din smak. BORSJTJ smakar bättre nästa dag.
2 ¾ timmar / 40 min förberedelsetid.
Recepter gäller 12 - 14 personer.
BULJONG
Jag har alltid fuskat och gjort buljongen på en buljongtärnong.
I en stor soppgryta tillsätt kött, ben och vatten och koka över hög värme.
Skumma regelbundet.
Lägg de återstående ingredienserna och minska värmen till låg.
Sjud, delvis täckt, tills köttet är kokt, minst 45 minuter.
När buljongen är klar ta bort nötkött, griskött och märgben, och spara allt utom märgbenen.
Sila buljongen genom en fin sil i en stor kruka och kasta alla fasta ämnen.
SOPPA
7 hg
rödbetor
Gör följande under tiden som buljongen kokar.
Förvärm ugnen till 200°
Under tiden, tvätta och torka rödbetorna och slå in dem i aluminiumfolie.
Baka betorna till de är mjuka, 1 1/4 timmar.
4
medelstora potatisar, skalade och tärnade
1/2 kg
färska skalade tomater
eller tomater på burk, avrunna och hackade
salt
1 stor
lök, hackad
1 stor
morot, skuren i skivor
1 stor
grön paprika, utan kärnhus, hackad
1 l
finskuren grönkål
3 msk
tomatpuré
1 dl
färsk citronsaft (eller efter smak)
2 tsk
socker (eller efter smak)
nymald svartpeppar
Garnering
4
finhackade vitlöksklyftor
tärnad backon (kan uteslutas)
3 msk
hackad färsk persilja
3 msk
hackad färsk dill
gräddfil
Låt betorna svalna tills hanterbara, skär av stjälken, skala dem och skiva eller tärna dem.
Koka upp buljongen, tillsätt kål och koka i 15 minuter.
Tillsätt potatis, lök, morötter, paprika och koka i ytterligare 20 minuter.
Tillsätt rödbetor, tomater och tomatpuré.
Krydda med socker, peppar, citronsaft och salt.
Låt sjuda i 15 minuter.
Skär köttet i munstora bitar och skrapa allt kött från benen.
Lägg köttet i soppan.
Låt sjuda i 15 minuter.
Ta bort grytan från värmen och strö med vitlöken, bacon (om så önskas), persilja och dill.
Låt stå minst 15 minuter före servering.
Servera med gräddfil.