Koka ris! Löjligt! Det kan väl alla!
Jovisst, följ bara receptet på paketet - men det kanske kan vara intressant att veta lite mer.
Det skiljer sig nämnligen en hel del beroende på vad man ska använda riset till. Skillnaden är stor mellan
kinesiskt ris och sättet att använda ris i exempelvis Indien och Indonesien.
Och hur man kokar denna hemska
rätt som kallas risgrynsgröt (det kommer jag inte att beskriva).
Och snabbris - det är enligt min åsikt inte ris.
I Indonesien blandar man ofta riset med maträtten. En av mina favoriträtter är Nasi Goreng (stekt ris)
Ris som kokas för indonesiska rätter skall vara torrt, och absolut inte klibbigt.
Skölj långkornigt ris, men inte för mycket, då man riskerar att skölja bort en del av vitaminerna.
Ta en del ris och två delar vatten.
Salta inte!#
Koka upp vatten i en tjockbottnad kastrull.
Då vattnet kokar, lägg i riset och rör om.
När riset har absorberat vattnet, jämna till utan och lägg på ett lock och fortsätt
koka riset på mycket svag värme tlls det är torrt. (det tar 20-25 minuter)
Rör om med en gaffel och servera.
Varför inget salt?
Saltet gör att riset absorberar mer vatten.
Om du inte saltar kan du spara överblivet ris i kylen
en längre tid än om du tillsatt salt.
Ett indonesiskt sätt att koka riset är att använda en
kukusan#
.
Koka enligt ovan, men vattnet ska bara stå 2-3 cm över riset.
Koka i 5 miniuter och flytta sedan upp riset till behållaren med hål.
Fyll på kokande vatten i den undre delen så att det står cirka 5 cm under hålen.
Lägg på ett lock och låt det ångkoka i 30 minuter.
I Indonesien ångkokar man sitt ris i en Kukusan.
Kukusan är en behållare gjord av bambu
som man placerar över vattnet i grytan.
Finns att köpa i orientaliska affärer.
Har mycket gemensamt med japanska riskokare.
Har du en riskokare, använd den enligt instruktionsboken
Har du tillgång till bananblad så prova att koka riset i dem.
I Kina äts oftast riset separat med pinnar.
Oftast används därför runt ris som kokas för kinesiska rätter som lättare blir klibbigt.
Men Kina är stort - med mycket variationer på maten.
Stekt ris - en delikatess - som kan användas till många kinesiska rätter,
men inte ofta anrättat i Kina.
Koka ris mad salt och svartpeppar. Låt det kallna.
Till 250 gr kokt kallt ris.
Lägg 2 msk olja eller fett i en gryta och stek riset sakta i fettet under omröring
tills allt fett sugits upp och riset blivit varmt igen.
Vispa 2 ägg och låt dem sakta rinna ner i riset.
Rör om till äggen fördelats jämt och stelnat.
Servera omedlebart!
En bekant colombianska gjorde i stället så att hon slog äggen i det
nykokta riset, lät det rinna igenom och stelna på botten.
Vi åt sedan skorpan i botten av grytan som avslutning på den underbara middagen.
Jag återkommer med fler beskrivningar.
|