Borsjtj (på svenska ofta Borsch eller Borscht) är en soppa som oftast görs på rödbetor, vilket ger den en karakteristisk röd färg.
Borsjtj förknippas ofta med Östeuropa och tros ursprungligen härstamma från Ukraina.
Beroende på vilket land soppan tillagas i har den ofta olika ingredienser förutom rödbeta,
till exempel potatis, morot, tomat, svamp, bönor och kött.
En typisk rysk borsjtj innehåller rödbetor, kött, kål och ibland även potatis.
En grundregel är: dubbelt så mycket rödbetor som vitkål.
Om man vill ha lök i den, hälften så mycket lök som vikål.
Grönsakerna ska inte massakreras genom att rivas, DE SKA SKÄRAS med kniv.
Borsjtj serveras varm eller kall, ofta tillsammans med vispad grädde eller smetana.
Det finns förmodligen lika många innehåll som antalet recept då det tycks vara en "man-tager-vad-man-haver-soppa".
Här finns några recept.
|